Tanım
Saygının Peyzajı: Gelibolu Yarımadası
 
Proje 1. Dünya Savaşı sırasında çalışmış olan saha hastanesini vurgulamaktadır. Ziyaretçilerin serüveni Çanakkale Boğazı’nda başlar ve biter, tıpkı yüzyıl önce yaralı askerlerin Ağadere Hastanesi’ne getirildiği gibi.
 
Projenin omurgası, Anıt Duvar’a uzanan ve 40 cm. yüksekliğindeki çelik askerlerin ve çakıl doldurulmuş yansıma havuzunun eşlik ettiği  ‘Sonsuzluk Yolu’dur. Anıt Duvar, 140 m. uzunluğunda ve 5 m. yüksekliğinde olup, grinin tonlarıyla temsil edilen şehit askerlerin adlarını taşır. Duvara yaklaştıkça isimler netleşir ve tamamen görünür hale gelir. Boğaz’a doğru yürürken de çelik askerler adeta siluetler haline gelir ve rüzgârda eko yaparlar.
 
Hemen Anıt Duvar’ın arkasında neredeyse yere noktasal olarak dokunan çelik yapılı müze binası yer almaktadır. Müze mekânı derinleştikçe karanlıklaşır – ziyaretçi binanın en sonunda artık tamamen karanlıktadır ve bu anıtsal peyzajın içinde kaybolmuş, Çanakkale Savaşları’nın hatıralarının bir parçası olmuştur.
 
Gece peyzajı projenin en çarpıcı yönlerinden biridir. Alçak ve saklı aydınlatma çelik askerleri, Anıt Duvar’ı, su elemanlarını, ‘Sonsuzluk Yolu’nu ve Şehitlikleri oldukça dramatik bir şekilde aydınlatmaktadır.
 
Projeler
Detaylar
  • KonumÇanakkale, Türkiye
  • Yıl2012
  • Alan155.000 m²
  • Ödül1. Ödül
  • Haritada göster
Sosyal medya